“AGAFEU-VOS BÉ QUE VENEN CORBES”

Benvolgudes i benvolguts companys,

la Direcció de RRHH de SOREA ens va informar el dia 9 de juny de 2020 de manera provisional el projecte de transmissió de SOREA a l'empresa Societat General Aigües de Barcelona (SGAB).

QÜESTIONS GENERALS DEL PROJECTE:

- La data prevista de la transmissió, en principi, és l'1 de gener de 2021 però s'estan realitzant les gestions corresponents amb els clients, els abonats, s'han d'adaptar els sistemes, etc. ; de manera que la data prevista podria variar.

- La Unitat Productiva Autònoma SOREA es ven íntegrament a SGAB; no obstant això algunes poblacions, en què no sigui possible el canvi per algun tema administratiu, seguiran essent SOREA. Aquestes poblacions, en principi, seran molt poques.

- La comunicació formal, el lliurament de documentació i l'inici del període d'informació i consultes al Comitè d'Empresa s'ha de fer en el moment en què la junta d'accionistes de les dues empreses hagin aprovat la transmissió.

Davant d'aquesta informació, tot i que NO DEFINITIVA, aquesta Secció sindical d'UGT us INFORMA d'algunes qüestions a tenir en compte:

CONSEQÜÈNCIES LABORALS DE LA TRANSMISSIÓ:

- La norma legal aplicable és l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors.

1.- CONVENI COL·LECTIU:

- L’article 44.4 estableix que: “Salvo  pacto  en  contrario,  establecido  mediante  acuerdo  de  empresa  entre  el  cesionario y los representantes de los trabajadores una vez consumada la sucesión, las relaciones laborales de los trabajadores afectados por la sucesión seguirán rigiéndose por el  convenio  colectivo  que  en  el  momento  de  la  transmisión  fuere  de  aplicación  en  la  empresa, centro de trabajo o unidad productiva autónoma transferida.

Esta aplicación se mantendrá hasta la fecha de expiración del convenio colectivo de origen o hasta la entrada en vigor de otro convenio colectivo nuevo que resulte aplicable a la entidad económica transmitida.”

- El Conveni Col·lectiu de SOREA expira el dia 31/12/2020 (coincidint amb la data de la transmissió a SGAB) i, a partir d’aquesta data seria d’aplicació fins que s'acordés el conveni aplicable a SGAB, que és el Conveni Autonòmic de Catalunya del Cicle integral de l'Aigua, que va vèncer el 31/12/2018 i encara s'està negociant un de nou. Per tant, l’01/01/2021 seria d'aplicació al personal traspassat de SOREA a SGAB el conveni autonòmic del Cicle integral de l’Aigua “salvo pacto en contrario” que abans hem citat.

- Fent una comparativa global entre els dos convenis aquesta secció sindical considera que el Conveni Autonòmic de Catalunya del Cicle integral de l’Aigua és notòriament pitjor que el Conveni Col·lectiu de SOREA província de Barcelona, és per aquesta raó que volem mantenir el nostre conveni d’empresa.

- L’article 44.1 estableix: “El cambio de titularidad de una empresa, de un centro de trabajo o de una unidad productiva  autónoma  no  extinguirá  por   mismo  la  relación  laboral,  quedando  el  nuevo  empresario subrogado en los derechos y obligaciones laborales y de Seguridad Social del anterior,  incluyendo  los  compromisos  de  pensiones,  en  los  términos  previstos  en  su  normativa específica, y, en general, cuantas obligaciones en materia de protección social complementaria hubiere adquirido el cedente.”

Això significa que qualsevol pacte ad persona que existeixi entre el treballador - empresa, acords extra conveni, etc. es mantindrien a la nova empresa.

La posició de la UGT-Sorea és la del manteniment del nostre conveni col·lectiu de Sorea província de Barcelona a la nova empresa (SGAB) tant pels treballadors actius a les dues plantilles com pels treballadors de nova incorporació.

Aquest tipus de canvi societari no requereix grans canvis estructurals pel que considerem que s'ha de fer un traspàs de drets i obligacions de manera pacífica evitant conflictes.

2.- REPRESENTACIÓ LEGAL DELS TREBALLADORS:

L’article 44.5 estableix: “Cuando  la  empresa,  el  centro  de  trabajo  o  la  unidad  productiva  objeto  de  la  transmisión conserve su autonomía, el cambio de titularidad del empresario no extinguirá por sí mismo el mandato de los representantes legales de los trabajadores, que seguirán ejerciendo  sus  funciones  en  los  mismos  términos  y  bajo  las  mismas  condiciones  que  regían con anterioridad.”

- Doncs bé, el Sindicat CCOO ha promogut la convocatòria d'eleccions sindicals a SOREA i s'inicia, amb la constitució de les meses electorals el proper dia 29/06/2020. A falta de confeccionar el calendari del procés electoral, les votacions sindicals es podrien celebrar durant el mes de setembre.

- Aquesta secció sindical d’UGT lamenta profundament que s'iniciï el procés electoral sindical en les actuals circumstàncies. Aquest procés electoral ens divideix en un moment molt delicat quan en realitat les eleccions es podrien fer més endavant, quan ja formem part de l’empresa SGAB durant l’any 2021 i comprovem com ens quedem tothom. No hi hauria cap problema. No existeix cap obligació de celebrar un procés electoral ara quan encara hi estigui una part de la plantilla laboral de vacances. De fet, és molt possible que encara que celebrem eleccions ara, durant l’any 2021, quan ja formem part d’SGAB, les haguem de tornar a celebrar, una vegada s’hagi tancat la transmissió d’empresa, duplicant d’aquesta forma els processos electorals sindicals.

- Les eleccions sindicals són totalment necessàries per a representar de forma delegada i democràtica la voluntat i representativitat de la plantilla de treballadores i treballadors però, en aquests moments d’incertesa, la nostra preocupació pel manteniment de les condicions de treball és màxima i per tant, considerem que és totalment inoportú celebrar eleccions sindicals.

- En les circumstàncies excepcionals en què ens trobem: les limitacions de mobilitat derivades de la pandèmia i les incerteses de representativitat que poden sorgir en el procés de transmissió de SOREA a SGAB, creiem que no és el moment idoni d’aventurar-nos en un procés electoral perquè el veritablement important és el manteniment del nostre conveni col·lectiu de Sorea província de Barcelona i de tots els llocs de treball.

No obstant això, malgrat discrepar de l’acció realitzada en un moment tan inoportú i sense dependre de nosaltres, la respectem i us comuniquem que participarem en el procés sense posar cap obstacle, i us animem a què si voleu col·laborar en les llistes de la UGT Sorea, formant part d'un grup de treball sindical homogeni i participar de manera activa en les decisions de la teva empresa us demanem que us poseu en contacte amb nosaltres en el telèfon 645894279 o al correu ugt.sorea@agbar.es

Comentaris